JUDOCLUB OLYMPIA ZONHOVEN

clubgeschiedenis


Judoclub Olympia Zonhoven is al geruime tijd een gevestigde waarde in de gemeente. Graag geven wij u een overzicht van het ontstaan van onze judovereniging.

Periode 1969 - 1984

Begin jaren '70 kende de belangstelling voor Oosterse gevechtssporten (en vooral Judo) een enorme boost in Europa. Als gevolg hiervan besloten frater Alfonsio en R. Verjans om deze gendai verdedigingskunst te introduceren in Zonhoven. Na een Judo demonstratie door E. Van Voorden uit Helchteren, was de belangstelling van het publiek zo groot dat er in maart 1969 een eerste training georganiseerd werd in het meisjesheem van de Chiro. Men ging aankloppen bij V. Steegmans en de gloednieuwe club sloot zich aan bij de Vlaamse Liga voor Judo en Vechtkunst.

De eerste sensei (leraar) was M. Broers, die 2 jaar later werd opgevolgd door J. Gielen. Dit verliep vlot voor een tiental maanden, waarna J. Gielen door omstandigheden niet langer in staat was de trainingssessies te verzorgen. Moeilijke tijden voor het toenmalig bestuur, bestaande uit R. Lietaert, F. Darcis en R. Verjans, maar ze gaven zich nog niet gewonnen.

Met de komst van het duo Smeets en Frederix, en met S. Goeleven als technisch directeur, sloot de club zich aan bij de Belgische Judo Bond. Het verloop van de vereniging ging geruime tijd goed, totdat mr. Frederix in 1974 een zwaar kwetsuur opliep. A. Smeets stond er nu alleen voor. Met medewerking van alle leden van het dynamisch bestuur werd de opgang van Olympia verder gezet. In oktober 1975 werden er nieuwe trainingen gestart voor beginners, onder leiding van P. Zels. Deze werden later over genomen door R. Lietaert.

De tegenslagen waren echter nog niet voorbij... Het ledenaantal verminderde, en er moest meerdere malen van trainingslocatie verwisseld worden. In 1976 werd er verhuisd naar het jongensheem, en in 1977 naar de Rijksschool. Er werd in deze periode ook een nieuw bestuur aangenomen, bestaande uit R. Lietaert, A. Darcis, G. Noblesse, R. Noblesse, M. Vrancken en R. Schouterden. Met de opening van de sporthal Donk in 1979, was een nieuwe verhuis aan de orde. Er werd een oefenruimte verkregen in de polyvalente zaal, en nadien werden er zelfs uren vrij gemaakt om de leden ouder dan 12 toe te laten in de grote zaal te trainen.

Met spijt werd er echter vernomen dat R. Lietaert (na 15 jaar lid en 14 jaar voorzitter te zijn geweest van de club), op 1 juli 1984 terug zou keren naar zijn geboortestreek. Op de bijzondere algemene vergadering van 17 februari 1984 werd de heer R. Lietaert unaniem verkozen tot erevoorzitter. Een andere bijzondere algemene vergadering ging door op 2 maart 1984, waarin het nieuwe bestuur aangesteld werd: voorzitter M. Vrancken, ondervoorzitter S. Geuns, secretaris G. Noblesse, hulpsecretaris M. Goris, schatbewaarder G. Wijnants en hulpschatbewaarder K. Vos.

Periode 1984 tot Heden

Het jaar 1984 was een groot keerpunt en het begin van een nieuwe periode voor de judovereniging. De club groeide uit tot een organisatie met een respectabel aantal leden. In maart 1984 telde zij 80 geldige vergunningen.

Verdere uiteenzetting van de geschiedenis is nog niet beschikbaar. Neem binnenkort terug een kijkje.