JUDOCLUB OLYMPIA ZONHOVEN

algemene kennis


In dit onderdeel kan u verschillende algemene kennis onderwerpen aangaande het Kodokan Judo terug vinden.

basisprincipes van het judo


Jigoro Kano sensei legt de basis van het Kodokan Judo uit door middel van 3 basisprincipes:

het concept tai sabaki


Voorbeeld van tai sabaki om lichaam 180° t.o.v. tegenstander te plaatsen.Tai sabaki is een basistechniek uit de Japanse krijgskunsten, en betekent los vertaald "lichaams-management" oftewel "herpositionering van het lichaam". Deze technieken houden dus het zo gecontroleerd bewegen van het lichaam in, dat als resultaat de energie en aanval van de tegenstander verspild is en de verdediger in een optimale positie is - zowel rechtstaand als op de grond - om een tegen-aanval uit te voeren. Het is dus een zachte en veel voorkomende vorm van verdediging tegen aanvallen.

Tai sabaki wordt vaak als een ontwijking beschouwd, maar dit is niet geheel correct. Het effectieve doel is om direct na de tai sabaki een onmiddellijke tegenaanval uit te voeren, zoals een worp, klem of atemi.

het principe van kuzushi


Kuzushi (letterlijk "verstoren van balans") is het uit evenwicht brengen van de tegenstander alvorens de techniek uit te voeren. Het is één van de belangrijke sleutelpunten in een judotechniek. Het correct uit balans brengen van de tegenstander op het juiste moment, zal resulteren in een vlotte en goede afloop van de techniek. Kuzushi vergemakkelijkt dus het werpen van de tegenstander. Kuzushi slaat niet alleen op het uit balans brengen van de tegenstander, maar omvat het hele proces waarmee de tegenstander zijn stabiliteit & zijn ritme, en zijn mogelijkheid om dit terug te verkijgen, verbroken wordt.

Het uitvoeren van kuzushi hangt af van maai (de interval en afstand tussen 2 tegenstanders, en de tijd nodig om deze te overbruggen) en andere factoren. Kuzushi kan bereikt worden door tai sabaki, door het gebruik maken van de acties van de tegenstander (duwen wanneer getrokken, trekken wanneer geduwd), atemi, of een combinatie van dit alles.

kuzushi

Al kan in de praktijk de tegenstander in virtueel iedere richting uit evenwicht getrokken of geduwd worden, toch bestaan er in het Kodokan Judo 8 vastgelegde manieren.

het principe van shizen hontai


Shizen hontai betekent "natuurlijke basishouding", en is de essentie van de shizentai no ri (het eerste basisprincipe van het Judo). Een natuurlijke houding aannemen gedurende een gevecht is niet iets wat nieuw is of alleen voor het Judo. Het is steeds één van de belangrijkste factoren geweest in de krijgskunsten door de eeuwen heen. Een goede houding zorgt voor een goede en gecentreerde balans.

In het beroemde boek Go Rin No Sho ("boek van de vijf ringen") schreef de befaamde samurai Miyamoto Musashi (1584-1645) het volgende: "Het is in het algemeen zeer belangrijk om uw houding in het dagelijkse leven tot uw houding in de krijgskunst te maken, en om uw houding in de krijgskunst tot uw houding in het dagelijkse leven te maken. Hier moet u goed over nadenken."

Ook Jigoro Kano sensei vond het belang van een goede houding zo groot, dat hij het als één van basisprincipes van het Judo onderbracht. Buiten de shizen hontai bestaan er nog enkele houdingen in het Judo:

Houdingen
Shizen Hontai Natuurlijke basishouding. Voeten gespreid op schouderlengte; armen ontspannen langs het lichaam. Voeten wijzen ongeveer 45° naar buiten en knieën zijn licht gebogen voor een maximum aan stabiliteit.
Shizentai Zowel migi als hidari. Natuurlijke houding. Lijkt op shizen hontai, maar linker- of rechtervoet staat ongeveer 30 cm voorwaarts.
Jigo Hontai Defensieve basishouding. Voeten gespreid op het dubbele van de schouderlengte (+/- 70 cm) en de knieën gebogen om het zwaartepunt van het lichaam te laten zakken; armen ontspannen langs het lichaam.
Jigotai Zowel migi als hidari. Defensieve houding. Lijkt op jigo hontai, maar linker- of rechtervoet staat ongeveer 70 cm voorwaarts.
Anza Informele zithouding.
Seiza Formele zithouding.
Kyoshi Oftewel kurai dori. Hoog geknielde houding.

trainingsvormen


In het Kodokan Judo bestaan verschillende oefenvormen, ieder met zijn specifiek doel. Elke judoka (en zeker de gevorderden) moet na verloop in staat zijn om het onderscheid en de bedoeling van deze trainingsvormen te onderscheiden.

Trainingsvormen
Sotai Renshyu Het oefenen van technieken.
Uchi Komi Reeks herhalingen van dezelfde techniek.
Tandoku Renshyu Oefenen van techniek zonder partner.
Nage Komi Reeks herhalingen met werpen.
Yaku Soku Geiko Oefengevecht; soepel & zonder weerstand.
Kakari Geiko Oefengevecht; tori actief & uke passief.
Kata Oefenen van de traditionele, vastgelegde vormen.
Randori Oefengevecht.