JUDOCLUB OLYMPIA ZONHOVEN

kata informatie


Kata is één van de meest gebruikte trainingsvormen in diverse budo disciplines. Een kata bestaat uit een set van vastgelegde vormen, die de essentie van de principes van het Kodokan Judo bevatten.

J. Kano sensei omschreef het doel van kata als volgt: "De kata vormen het element van schoonheid in het Judo. In de vormen van de kata belichaamt de geest van het Judo zich, zonder welke het niet mogelijk is zich bewust te worden van het doel dat men nastreeft.”

Kata heeft ook een bijkomend voordeel. In de oude, traditionele krijgskunsten waren kata vaak de enige manier om veilig te trainen. Dit was omdat met de meeste technieken een partner ernstig verwond kon geraken, of zelfs de dood tot gevolg kon hebben. Door de vastgelegde vormen in de kata, wisten de judoka precies wat ze moesten doen, en was de kans op kwetsuren kleiner.

Randori en de kata vormen zijn altijd de 2 dominerende vormen van fysische Judo beoefening geweest, al is door de jaren heen jammer genoeg de kata van het voorgrond verdwenen. Ondanks het belang van randori zijn de kata de absolute kern van het Judo, en de enige manier om het échte Kodokan Judo te leren doorgronden. Dit was ook de mening van Jigoro Kano sensei.

Vanaf 1949 werd het verval van de kata in Japan stopgezet, en kwam er een langzame klim naar de technische top van weleer. Langzaam zagen de Japanners weer in hoe belangrijk de kata vormen waren voor het voortbestaan van het Kodokan Judo. In het Westen was dit echter anders. De Westerse opvatting over kata kwam niet overeen met de inzichten die J. Kano sensei had over de kata. Randori - samen met de shiai (wedstrijden) - werd de kern van het Judo. In de huidige jaren, begint gelukkig ook hier in de Westerse wereld het belang en de interesse in de kata vormen van het Kodokan Judo weer te stijgen.

In het Kodokan Judo bestaan er verschillende kata reeksen:

Randori No Kata Nage No Kata
Vormen van het werpen.
Katame No Kata
Vormen van het controleren.
Atemi No Kata Kime No Kata
Vormen van beslissing.
Kime Shike
Vormen van gevecht.
Hogere Kata Vormen Ju No Kata
Vormen van zachtheid.
Koshiki No Kata
Koryu vorm uit Kito Ryu Jujutsu.
Isutsu No Kata
Vormen van vijf.
Goshin Jutsu No Kata
Vormen van moderne zelf-verdediging.

ju no kata


De Ju No Kata (vormen van zachtheid) is één van de hogere kata uit het Kodokan Judo, ontworpen in 1887. De studie van de Ju No Kata was volgens Jigoro Kano sensei niet alleen een studie van aanval en verdediging, maar diende hoofd-zakelijk om de principes van het Judo beter te begrijpen: de verplaatsingen, de manieren van ontwijken, en het gebruik van de ideale hoeveelheid kracht op het ideale moment.

1e Reeks - Ikkyo 2e Reeks - Nikyo
Tsuki Dashi Kiri Oroshi
Kata Oshi Ryo Kata Oshi
Ryote Dori Naname Uchi
Kata Mawashi Katate Dori
Ago Oshi Katate Age

spacer

3e Reeks - Sankyo
Obi Tori
Mune Oshi
Tsuki Age
Uchi Oroshi
Ryogan Tsuki

spacer

nage no kata


De Nage No Kata (vormen van het werpen) bestaat uit de volgende 5 reeksen:

1e Reeks - Te Waza 2e Reeks - Koshi Waza
Uki Otoshi Uki Goshi
Ippon Seoi Nage Harai Goshi
Kata Guruma Tsuri Komi Goshi

spacer

3e Reeks - Ashi Waza 4e Reeks - Ma Sutemi Waza
Okuri Ashi Barai Tomoe Nage
Sasae Tsuri Komi Ashi Ura Nage
Uchi Mata Sumi Gaeshi

spacer

5e Reeks - Yoko Sutemi Waza
Yoko Gake
Yoko Guruma
Uki Waza